Džiaugtis nėštumu dažnai trukdo baimės: 10 dažniausių

Nėštumas – nauja būsena, kuri neretai moterį ne tik džiugina, bet ir šiek tiek gąsdina. Gera žinia yra ta, kad truputėlį jaudintis yra normalu, ir panašiai jaučiasi dauguma nėščiųjų. Kas kita, jei baimė tokia didelė, kad pradeda trukdyti, tuomet kreiptis pagalbos – būtina.

10 dalykų, dėl kurių jaudinasi visos besilaukiančios moterys

Kad jūs visai nesilaukiate

Kol savo akimis nepamatysite tyrimo ultragarsu, jaudinsitės, jog nėštumas tėra jūsų vaizduotės vaisius. Juk sunku pasitikėti popieriaus juostele, ant kurios tenka pasišlapinti, norint sužinoti atsakymą. Todėl tikėtina, kad pirmąjį trimestrą praleisite šiek tiek nerimaudama, jog neteisingai atlikote testą, po kurio prasidėjo įsivaizduojamas nėštumas, kurio metu patiriate rytinį pykinimą, tačiau iš tiesų jokio kūdikio nėra.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kodėl per nėštumą moterys svorio priauga skirtingai?
Vaiką su Dauno sindromu auginančios mamos laiškas mums visiems

Kad tyrimas ultragarsu pateiks blogų žinių

Tyrimas ultragarsu yra tarsi lazda, turinti du galus. Nors baigiate išprotėti vien nuo minties, kad pamatysite savo būsimą kūdikį, galite pastebėti, jog jaudinatės, kad nuotraukoje pamatysite ką nors blogo. Visi nori, kad jų vaikas būtų sveikas ir laimingas, todėl dauguma besilaukiančių moterų nerimauja, kad jų kūdikis gali susidurti su sveikatos problemomis dar prieš gimimą.

Kad pasiilgsite darbo

Visai nesvarbu, kiek laiko planuojate imti vaiko priežiūros atostogas, tikėtina, jog jaudinatės, kad pasiilgsite savo darbo. Juk tiek metų dirbote, kad pasiektumėte tai, ką turite šiandien, todėl mintys apie tai, kad nedirbsite, gali jus gąsdinti. Galite nerimauti ne tik, kad pasiilgsite darbo, tačiau ir dėl to, kad po ilgos pertraukos pamiršite, kaip dirbti ir kad grįšite į darbą šiek tiek pasimetusi bei ne tokia darbinga, kokia esate šiandien. Dar galite nerimauti, kad nebenorėsite grįžti į darbą arba, kad po motinystės atostogų darbe jums neliks vietos.

Kad pasidarysite nuobodi mamytė

Vaikas, vaikas, vaikas. Tik apie jį ir galite galvoti, todėl tikėtina, kad tik apie jį ir kalbate. Galite nerimauti, kad tapsite "supermama" blogąja šio žodžio prasme: plepėsite tik apie rytinius pykinimus, pasirinkimą, kaip gimdyti ir apie tai, koks nuostabus yra JŪSŲ vaikas. Galite pradėti nerimauti, kad jūsų draugai ims slapta susitikinėti be jūsų, kad galėtų pasikalbėti apie normalius dalykus, pavyzdžiui, apie tai, ką rodo per televizorių, ir tai, kas vyksta plačiajame pasaulyje.

Kad partneris jūsų nebegeis

Kadangi nėštumo metu jūsų kūnas keičiasi, galite pastebėti, jog imate nebepasitikėti savimi. Kai jūsų mažylis ima augti, o strijos išvagoja pilvą, galite imti nerimauti, jog jūsų partneriui nebeatrodote seksuali. Tikėtina, kad jaučiatės tarsi nesava, tad nerimaujate, kad jūsų partneriui atrodote tarsi kitas žmogus - motina, o ne nuostabi moteris, kurią jis įsimylėjo.

Kad nesuprasite, jog prasidėjo sąrėmiai

Viso nėštumo metu ruošiatės maratonui. Tačiau šis maratonas kiekvienai būna kitoks, tad niekas nepasakys, kaip viskas bus. Ko gero, tai geriausiai saugoma paslaptis. Tad nors jums atrodys, kad sąrėmiai jau prasidėjo, draugės ir medikai jus tikins: „Tikrai suprasi, kai prasidės sąrėmiai". O kas, jeigu nesuprasiu? Gal pradėsiu gimdyti autobusu važiuodama į darbą arba parduotuvėje vien todėl, kad nežinojau, jog tai sąrėmiai, nes maniau, kad tai dar vienas dieglys?!

Gimdymas

Koks tas gimdymas? Kaip jį jausiu? Ar sąrėmiai yra skausmingesni už menstruacijų skausmus? Kiek gimdymas tęsis? Ar skaudės? Tai puikūs klausimai. Sėkmės ieškant atsakymų į juos. Geriausia, ko galite tikėtis - migloti neįpareigojantys pasakojimai apie tai, kas apskritai yra gimdymas, tačiau jie nieko konkretaus nepapasakos apie jūsų laukiantį gimdymą. Tad teks palaukti ir sužinosite.

Kad būsite bloga mama

Dabar trauktis jau per vėlu, nes jau esate nėščia. Tačiau kartais jus apims nerimas, kad nesate sukurta motinystei. Kas bus, jei neturėsite pakankamai kantrybės, kad būtumėte tobula mama? Kas nutiks, jei vieną dieną netyčia paliksite savo kūdikį ant suolelio parke? O kas, jei nusikeiksite ir jūsų mažylis tai pakartos?

Kad nemylėsite savo vaiko

Kai girdite žmones pasakojant, kaip jie myli savo vaikus, kaip ta meilė užliejo širdį pirmą kartą juos pamačius, svarstote, ar ir jūs pajusite tokią meilę. Kas nutiks, jei jos nepajusite? Kas bus, jei pažvelgsite į savo vaiką ir nieko nepajusite? Kas nutiks, jei būsite šalta ir abejinga? Kas bus, jei neturite to mylinčios mamos instinkto, kurį, rodos, turi visos mamos?

Kurios iš baimių būdingos jums?

Jei „taip" atsakėte į visus aukščiau pateiktus teiginius, tuomet, tikėtina, kad jaudinatės per daug!

Jei manote, kad jūsų nerimas yra daugiau nei hormonų audros (nesvarbu, nerimas tai ar depresija), pasikalbėkite apie tai su savo gydytoja, ir sulauksite pagalbos. Jūsų mažylis padėkos jums už jūsų drąsą ir už tai, kad kreipėtės pagalbos, kai jos reikėjo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis