Kaip patenkinti vitaminų poreikį nesuvalgant nė vienos tabletės

Nėštumo metu svarbūs ne vien vitaminai, bet ir mineralai bei mikroelementai. Kokių jų reikia ir kokiuose produktuose jų daugiausia?

Vitaminai

B1 reikalingas nervų sistemos formavimuisi. Geriausi „tiekėjai" – pilno grūdo produktai ir mėsa, ypač – kiauliena.

B2 svarbus formuojantis medžiagų apykaitai. Daugiausia jo pieno produktuose.

B6, kaip ir folio rūgštis, dalyvauja geležies apykaitoje - taigi jo poreikis auga ne dienomis, o valandomis. Mat geležis yra pagrindinis augančių ląstelių maistas. Vitamino B6 yra beveik visuose produktuose – mėsoje, grūduose, daržovėse, riešutuose. Jo ypač daug lašišoje, omaruose, bananuose ir bulvėse.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kas rūpi pagimdžiusioms: 4 mamų paatviravimai
Kaip tinkamai pagirti vaiką: vertingi patarimai

Niacinas svarbus ląstelių formavimuisi. Jo daugiausiai gyvulinės kilmės produktuose. Vegetarėms rekomenduojama rinktis kviečių gemalus, grybus ir ankštinius.

Vandenyje tirpių vitaminų - visų B grupės vitaminų ir vitamino C – organizmas nekaupia. Taigi, jų reikia reguliariai gauti su maistu. Be to, aukštesnėje temperatūroje jie žūva, todėl geriausia vartoti šviežias daržoves ir šviežius vaisius. Tiesa, nebloga alternatyva - šaldyti produktai. Kad nepasijustumėte „žolėdis triušis", vitaminų labui vertėtų pagalvoti apie sulčiaspaudę.

Vitaminas A reikalingas besiformuojantiems audiniams ir – o tai itin svarbu – būsimai regai. Tačiau pirmajame nėštumo trimestre per daug vitamino A gali pakenkti vaisiui. Itin didelė šio vitamino koncentracija nustatyta kai kurių rūšių dumbliuose. Tad nėštumo pradžioje dumblių (pvz., suši) visiškai atsisakykite. Kepenėlių valgykite ne dažniau kaip kartą per savaitę. Be to, nepasitarusi su gydytoja jokiu būdu negerkite vitaminų preparatų! Užtat beta karotino, kuris yra „žaliava" vitaminui A, tikrai nebus per daug. Jo yra visose geltonai oranžinėse daržovėse ir vaisiuose – morkose, moliūguose, melionuose, manguose, tačiau nemažai ir raudonose – pvz., pomidoruose ar žaliose – pvz., brokoliuose.

Folio rūgštis būtina ląstelių augimui ir kraujo gamybai. Kadangi ji itin neatspari aukštesnei temperatūrai, organizmas su maistu jos gauna tiek mažai, kad gydytojai dažniausiai rekomenduoja folio rūgšties tabletes (0,4 mg per dieną). Be to, vartokite šviežiai spaustas daržovių ir vaisių sultis, karčias salotas – endivijas, cikorijas, radikjo (trūkažoles), riešutus, sėklas ir pilno grūdo dribsnius.

Vida Press

Mineralinės medžiagos

Mineralai – augančio vaisiaus „statybinės medžiagos"

Geležis nepamainoma augančiam embrionui – juk 300 mg geležies vaidina lemia gerą augančio organizmo aprūpinimą deguonimi – taigi ir jo gyvybingumą bei atsparumą. Daugiausia geležies tamsioje mėsoje – jautienoje, ėrienoje, žvėrienoje, nemažai ir pilno grūdo produktuose bei riešutuose. Juodoji arbata slopina geležies pasisavinimą, vitaminu C turtingos sultys jį skatina.

Kalcio naujagimio kauluose jau būna maždaug 300 mg. Kalcio „podėlis" nėštumo metu buvo mamos kaulų sistema. Jei nenorite su kiekvienu vaiku prarasti po dantį, turėtumėte gerti neriebius pieno produktus (apie tris ketvirčius litro kasdien) bei kalciu turtingą mineralinį vandenį (daugiau nei 150 mg kalcio litre). Ypač veiksminga: gabalėlis sūrio naktipiečiams. Naktį kalcis pasisavinamas itin gerai.

Jodo Jūsų mažylis gaus tik tuomet, jei pati esate pakankamai šiuo mikroelementu aprūpinta. Deja, kas antrai nėščiajai jodo trūksta. Tai gali turėti ir liūdnų pasekmių – dėl jodo trūkumo sulėtėja fizinis ir protinis vaisiaus vystymasis. Todėl svarbu jo gauti pakankamai – su žuvimi, pienu bei pieno produktais, joduota druska, o prireikus gerti ir jodo tabletes.

Išaugęs maisto medžiagų poreikis

Čia apžvelgsime, kiek padidėja atitinkamų medžiagų poreikis (procentais), ir gerus jų šaltinius.

Kalorijų: +13%

Nevalgykite riebiai, neužkandžiaukite nuolat.

Baltymų: +23%

Liesi pieno produktai, žuvis.

Vitamino A: +25%

Stiklinė morkų ar pomidorų sulčių.

Vitamino B1: +20%

Avižų dribsniai, saulėgrąžų sėklos, kiaulienos pjausnys (ne kasdien).

Vitamino B3: +25%

Liesas pienas ir jo produktai.

Vitamino B6: +58%

Lašiša, omarai, bananai, bulvės.

Niacino: +15%

Pilno grūdo duona.

Folio rūgšties: +50%

Karčios salotos, termiškai neapdoroti vaisiai ir daržovės (taip pat ir šviežiai spaustos jų sultys).

Vitamino B12: +17%

Žuvis, mėsa, kiaušiniai, rauginti kopūstai.

Geležies: +50%

Tamsi mėsa + šviežiai spaustos sultys.

Cinko: +43%

Sezamų, moliūgų, saulėgrąžų, aguonų sėklos.

Jodo: +15%

Jūrų žuvys, joduota druska

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis