Akušerė atskleidžia paslaptis, kurias žinodamos moterys pagimdo lengviau

Sakoma, kad sąmoningai gimdyti pasiruošusi moteris pagimdo lengviau, greičiau ir sklandžiau, mat ji pasitiki savo organizmu. Ką apie pasiruošimą gimdyti turėtų žinoti kiekviena būsima mamytė?


Konsultuoja akušerė „Gandro lizdo" vadovė Ieva Girdvainienė.


Nėščioji, kuri turi pakankamai žinių apie gimdymą, lengviau supranta gydytojo akušerio ginekologo žodžius, patiria mažiau įtampos ir, ko gero, didesnę palaimą pagimdžiusi. Gimdymo technikos mokytis nereikia, nes jos ir neįmanoma išmokti, tačiau žinių pasisemti būtina.


Ką būsima mamytė turėtų sužinoti prieš gimstant kūdikiui?


Pažinkime savo kūną


Šiuo metu daugelis šalies moterų nori gimdyti natūraliai, be jokių nuskausminamųjų. Vis dėlto prieš ryžtantis šiam žingsniui būtina įsiklausyti į savo kūną ir pagalvoti, kaip pakeliate skausmą. Kiekvieno mūsų organizmas turi savo skausmo ribą, vieni jo gali pakelti daug, kiti mažai. Jeigu įsipjovusi pirštą supanikuojate, o skausmas atrodo didžiulis, ko gero, neverta iš anksto nusiteikti gimdyti be nuskausminamųjų ir neišsikankinti, o turėti gražius gimdymo prisiminimus.


Patartina apie gimdymą pasiklausinėti savo mamos, tetos, jau gimdžiusios sesers ar kurios nors kitos moteriškosios giminės atstovės. Nes jeigu jos gimdė be skausmo, greičiausiai ir jūs gimdysite panašiai. Tuo tarpu klausytis kaimynių, draugių baisių prisiminimų apie gimdymą negalima, nes labai lengva iš anksto nusiteikti, kad viskas bus blogai, ir atėjus metui gimdyti, užuot atsipalaidavus, įsitempti ir pasiduoti baimei. Jeigu kuri nors draugė pasakoja, kaip jai buvo baisu gimdyti, nusišypsokite ir pasakykite: „O man bus kitaip", nes gera nuotaika labai svarbu.

Svarbu žinoti, kad gimdos kaklelis yra raumuo ir tam, kad jis sklandžiai atsidarinėtų, būtina vidinė ramybė ir kaip įmanoma labiau atsipalaiduoti. Kaip tik todėl tos moterys, kurios pažįsta savo kūną, žino, kaip vyksta gimdymas, ir pagimdo sklandžiau.


Atsipalaiduokite!


Visais laikais moterys dalijosi savo gimdymo patirtimi. Kitados senovės lietuvės gimdyvei surengdavo prausynas, į kurias susirinkdavo jau gimdžiusios moterys pasidalyti su „naujoke" patirtimi. Gimdyvei kitos moterys išleisdavo plaukus, juos iššukuodavo, užvilkdavo gimties marškinius.


Išleisti plaukai rodė, kad gimdant reikės atsipalaiduoti tam, kad sklandžiai atsivertų gimdos kaklelis, gimties marškiniai - kad kiekviena gimdyvė suvoktų viena koja stovinti anapus ir sugebėtų susikaupti, jausti vidinę ramybę.


Nepamirškime vyro


Dažniausiai moterys, gimdžiusios kartu su savo vyru, pasakoja, kad jautėsi gimdykloje saugiau ir labiau savimi pasitikėjo. Ko gero, todėl, kad niekas taip neįprasmina santuokos kaip kūdikio laukimas ir jo gimimas, o kartu gimdę sutuoktiniai jaučia dar didesnį abipusį ryšį. Vis dėlto ne tik moteris, bet ir vyras turi ruoštis gimdymui jau vien dėl to, kad žmonai netektų nerimauti – apalps jis ar ne. Moteris, kuri nepasitiki savo vyro gebėjimu kartu ištverti gimdymą, visą savo dėmesį skiria ne gimstančiam kūdikiui, o vyrui ir nebegali susikaupti, atsipalaiduoti ir atsiduoti gimties stebuklui.


Vyras, kuris turi pakankamai žinių apie tai, kaip vyksta gimdymas, ko gero, nenualptų. „Prisimenu savo pačios patirtį, – sako akušerė I.Girdvainienė. – Kai laukiausi pirmojo kūdikio, kartu su vyru lankėme net kelis pasiruošimo gimdyti kursus. Jiems pasibaigus paklausiau vyro, ar jis įsivaizduoja, kaip vyksta gimdymas. Iš atsakymo supratau, kad nelabai. Tuomet man kilo mintis vakare prieš miegą parodyti jam filmą apie gimdymą. Išsirinkau labai gražų ir švelnų, be jokių komplikacijų, tačiau jį žiūrėdamas mano vyras apalpo. Štai tada ir supratau, kad jis visiškai nėra pasirengęs kartu su manimi gimdyti. Tad ir vėl abu kartu gilinome žinias. Filmas mano vyrą taip sukrėtė, kad jis pasakė negalėsiantis būti su manimi išstumiant kūdikį, tačiau paskui paklausė, ar galėtų atsisėsti ant kėdės taip, kad matytų tik mano veidą, tačiau jam nereiktų stebėti paties gimdymo proceso. Manau, jau vien dėl šios minties buvo verta abiem ruoštis gimdymui, nes tuo metu kyla daug genialių minčių“, – juokiasi I.Girdvainienė.


Moteris ir vyras, kurie kartu lanko gimdymo kursus, geriau vienas kitą pažįsta, supranta savo galimybes. Ko gero, neverta įsižeisti ant vyro, jeigu paaiškėja, kad jis negali būti kartu iki pat gimdymo pabaigos. Galbūt jis labai jautrios prigimties, kurios mes nepakeisime. Daugeliui moterų svarbiausia, kad vyras būtų tol, kol atsidarinėja gimdos kaklelis, nes šis laikotarpis yra pats ilgiausias ir kaip tik tuo metu labiausiai reikia artimo žmogaus. Pats kūdikio išstūmimas trunka labai trumpai (20 min. arba dar trumpiau), tad šiuo metu be vyro išsiversti tikrai įmanoma“.


Valdingi vyrai


Ypač sunku dalyvauti gimdyme valdingiems vyrams, kurie norėtų vadovauti ir gimdymo procesui, tačiau suvokia, kad žmona turi klausyti gydytojo ir akušerės. Vyras jausis geriau per gimdymą, jeigu bus tikrasis gimdymo dalyvis, klausinės, ką rodo aparatūra, stebės jos rodmenis, kalbėsis su žmona.


Masažas


Prieš gimdymą reikėtų išbandyti masažus, nes ne kiekviena gimdyvė juos pakenčia. „Pamenu vieną neseniai gimdžiusią mamą, kuri pasakojo, kad sukandusi dantis kentė vyro atliekamą masažą ir nedrįso pasakyti, kad jai nemalonu, nes jis mokėsi ją masažuoti“, – sako I.Girdvainienė. Dažnai žmonės yra daug girdėję apie tai, kad masažai palengvina skausmus, tačiau ne visoms moterims jie tinka ir apie tai patartina žinoti iš anksto. Gali būti, kad nėščioji mėgo masažus, tačiau prasidėjus sąrėmiams jie tapo nemalonūs, tad ir vyrą pravartu apie tai įspėti, kad šis nesijaudintų, jog norėjo padėti, tačiau to padaryti nesugeba".


Kas bus su placenta


Neretai nėščiosios nežino, kad yra trys gimdymo etapai: sąrėmiai, vaisiaus stūmimas ir placentos išgimdymas.

Kai kurios gimdžiusios moterys sako, kad net nepastebėjo, kada gimė placenta, tačiau vienu metu pasijuto taip, tarsi žvaigždutės būtų pasipylusios iš akių. Vadinasi, tuo metu kaip tik atsidalijo ir gimė placenta. Jeigu planuojate pasiimti placentą ir ją palaidoti, praneškite apie tai gimdymą prižiūrinčiai akušerei. Galite iš anksto su ja susitarti, kad jums pasakytų, kada atsidalija placenta, ir pajusti, kaip ji gimsta.


Ne tik mama, bet ir moteris

Labai dažnai pamirštama, kad gimdyvė yra ne tik mama, bet ir moteris, o jos apžiūra po gimdymo tarsi pamirštama. Gimdymo namuose pasakoma, kad praėjus 6 savaitėms po gimdymo reikia apsilankyti pas gydytoją ginekologą, tačiau nesuteikiama informacija, ką daryti, jeigu tarpvietė negyja, išsivystė hemorojus, nemažėja makšties išskyrų, atsirado gumbelių krūtyse, jeigu kamuoja nuotaikų kaita arba prasidėjo pogimdinė depresija. „Apie poogimdinę depresiją nėščiajai informaciją patartina susirinkti dar prieš gimdymą, svarbu išsiaiškinti, dėl kokių negalavimų reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – pataria pašnekovė.


Būtina apsilankyti gimdymo namuose


Kiekviena gimdyti besiruošianti pora turėtų išsirinkti gimdymo namus ir į juos užsukti apsižvalgyti. Labai gerai iš anksto įsiminti, kur yra durų skambutis (jeigu gimdymas prasidėtų naktį), kaip atrodo ligoninės koridoriai, gimdyklos, palatos ir žmonės, su kuriais teks bendrauti bei bendradarbiauti. Dažnai šito nežinodamos poros atvykusios gimdyti naktį pradeda panikuoti – moteris jaučia stiprius sąrėmių skausmus, o vyras karštligiškai bėgioja nuo vienų ligoninės durų prie kitų – ieško durų skambučio.


Prieš renkantis gimdymo namus ar skyrių patartina išsiaiškinti, kokio tipo ligoninėje gimdysite. Jeigu tai universitetinės klinikos, gimdymą norės stebėti medicinos studentai. Prieš gimdymą į ligoninę atvykusi apsižvalgyti moteris gali apžiūrėti gimdyklas, pasidomėti, ar yra vonia (jeigu mano, kad joje jai bus paprasčiau kęsti sąrėmius), pasiklausinėti ar tai palanki kūdikiams ligoninė. Taip pat pravartu sužinoti, ar prireikus cezario pjūvio tėtis galės prie savo nuogos krūtinės priglausti naujagimį, kad šis apsisėtų jo bakterijomis - patartina rinktis tokią, kurioje tai leidžiama.


Susiraskite gydytoją


„Daugelis nėščiųjų nežino, kad pagimdžiusios ir išleistos su kūdikiu namo, per dvi dienas turės susirasti pediatrą arba šeimos gydytoją, kuris prižiūrės mažylį. Tuomet prie visų su gimdymu bei maitinimu susijusių nepatogumų prisideda dar vienas stresas, – sako I.Girdvainienė. – Aš visada nėščiosioms patariu iš anksto susirasti kūdikį prižiūrėsiantį gydytoją, pasiklausinėti apie jį".


Ką patartina nuveikti prieš gimdymą?


* Išsirinkite gimdymo kursus, kurie jums labiausiai priimtini. Svarbu pasidomėti, ar kursai pagal naujausias PSO rekomendacijas.


* Jeigu gimdyti ruošiatės su vyru, kursus lankykite kartu. Jeigu vyras negalės dalyvauti, iš anksto ieškokite alternatyvų. Pakalbėkite su mama, kitu artimu žmogumi arba susitarkite su dula.


* Išsirinkite gimdymo namus ir būtinai atvykite į juos apsižvalgyti, pasikalbėti su personalu.


* Iš anksto susiraskite žindymo konsultantę ir turėkite jos telefono numerį, kad prireikus pagalbos galėtumėte su ja susisiekti.


* Iš anksto nenusiteikite prieš nuskausminimo priemones, ypač jeigu esate jautri skausmui. Jeigu gimdysite patogiai, išliks gražūs gimdymo prisiminimai.


* Susitarkite su savo gydytoju ginekologu, kad prireikus galėtumėte į jį kreiptis anksčiau nei praėjus 6 savaitėms po gimdymo.


* Jeigu būsite gerai pasiruošusi gimdyti, dėl kokių nors priežasčių atsidūrusi kitame mieste, šalyje ar kitoje ligoninėje gimdysite ramiau ir sklandžiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis