Gydytojos nuomonė apie veiklias moteris, kurios dirba iki pat gimdymo

„Paleidau pacientą ir pagimdžiau, beveik ant darbo stalo!" – juokdamasi pasakoja viena mama. „O aš net gimdydama dirbau!" – lyg ketindama įveikti varžovę savo istoriją pradeda kita.Dirbti iki pirmųjų sąrėmių dabar madinga, bet ar... verta?

Lietuvoje likus dešimčiai savaičių iki numatytos gimdymo datos, valstybė (ir darbdavys, žinoma) būsimą mamą išleidžia mokamų nėštumo ir gimdymo atostogų. Tai teisė – ne pareiga, todėl kiekviena moteris sprendžia, pasinaudoti ja ar ne. Jei būsima mama nusprendžia atostogomis pasinaudoti, jos jai ir duodamos. Beje, visos iškart, dalimis nedalijamos. Motinystės pašalpa už nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį iškart išmokama už visą atostogų laikotarpį, t. y. už 70 kalendorinių darbo dienų iki gimdymo ir 56 dienas po gimdymo, ir yra lygi 100 proc. pašalpos gavėjos kompensuojamojo uždarbio dydžio. Moteriai, kuri nepasinaudoja teise išeiti atostogų prieš gimdymą, pašalpa mokama už 56 dienas po gimdymo.


Gydytoja akušerė ginekologė Ingrida Kravčenkienė: „Labai svarbu tinkamai susidėlioti vertybes."


„Nėštumo ir gimdymo atostogų neinanti moteris, mano nuomone, yra ta, kuri savo pečiais nori paremti ne tris, o visus keturis namų kampus. Tai nėra blogai. Antra vertus, kad moteris neranda laiko sau, o atsiduoda vien darbui, turbūt labiausiai priklauso nuo to, kaip ją auklėjo. Turėdama galimybę dirbti net ir paskutinėmis nėštumo savaitėmis moteris gali gerai jaustis ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai, ypač jei darbas išties yra mėgstamas, teikia džiaugsmo ar net yra galimybė dirbti namuose. Juk viena nėščioji sėdi ant sofutės ir siuvinėja staltiesę, o kita sėdi ant sofutės ir tvarko bylas. Kodėl gi ne?


Kas kita, jei moters darbas yra fiziškai sunkus, pavyzdžiui, 8 val. per dieną ji turi stovėti prie staklių. Tokiu atveju esu griežta ir sakau, kad taip elgdamasi ji nepaiso ir net pažeidžia savo kūdikio interesus. Svarbu nepamiršti, kad nėštumas – taip pat fizinis darbas, ypač nelengvas paskutinį trimestrą. Koks krūvis tenka nėščiajai, kuri vienu metu dirba du fizinės jėgos reikalaujančius darbus?


Labai svarbu tinkamai susidėlioti vertybes. Moters gyvenime nėštumas yra vienas didžiausių stebuklų, kuris nesikartoja taip jau dažnai. Ir tai didžiausias darbas, kurį ji gali atlikti šitoje planetoje. Jei moteris mano, kad kitas jos darbas yra svarbesnis už darbą išnešioti ir pagimdyti vaiką, vargu ar kas nors pakeis jos nuomonę.


Tačiau, mano nuomone, svarbiausias besilaukiančios moters darbas yra nėštumas. Nuo to, kaip ji šį darbą dirbs, priklausys, kaip gimdys, ką pagimdys ir kaip augins. Ateinantys septyneri jos gyvenimo metai labai priklausys nuo to, kaip moteris elgėsi tuos devynis mėnesius.


Mokslinių tyrimų apie tai, kokią įtaką kūdikiui ir mamai turi sprendimas, eiti arba ne nėštumo ar gimdymo atostogų, nėra daug. Nėra ir palyginamųjų studijų, kuo skiriasi kūdikiai mamų, kurios iki gimdymo turėjo galimybę pailsėti, ir mamų, kurios visą laiką dirbo.


Todėl darant išvadas tenka pasikliauti vos keliais mokslininkų pastebėjimais. Pirma, pastebėta, kad moterys, kurios yra užsibrėžusios tikslą dirbti iki gimdymo, dažniau gimdo prieš laiką, gimdymai dažniau baigiasi cezario pjūvio operacija, o naujagimiai gimsta mažesnio svorio. Tai lemia patiriama įtampa, fizinis krūvis, poilsio stygius, netinkama, nepakankama mityba (valgoma per mažai, ne laiku, o kada papuola ir pan.). Vadinasi, atostogų nauda akivaizdi.


Tyrimai taip pat parodė, kad akivaizdžiausia nauda pastebima išėjus atostogų likus keturioms savaitėms iki gimdymo. Atostogų išėjus anksčiau, t. y. ilgesnių (šešios savaitės ir ilgiau), nėštumo atostogų tokia akivaizdi nauda nepastebėta. Galbūt kaip tik todėl, pavyzdžiui, JAV moteris turi dvi savaites nemokamų atostogų iki gimdymo. Lietuvoje sąlygos yra idealios, nes atostogos ne tik ilgiausios Europoje, bet dar ir mokamos. Kai tokios sąlygos, kūdikiai turėtų gimti laiku, natūraliai, sveiki ir gero svorio.


Žinoma, svarbu ir tai, kaip moteris „atostogauja". Jei į darbą neina, bet, pavyzdžiui, namuose yra dar du vaikai ir ji juos prižiūri: verda valgyti, tvarko namus ir t. t., tai tokios atostogos turėtų būti prilygintos darbui.Švedų mokslininkų rekomendacijos būsimoms mamoms yra tokios: jei mama dirba sunkų ir įtemptą darbą (padavėja, pardavėja, fabriko darbuotoja ir pan.), eiti nėštumo ir gimdymo atostogų iki gimdymo likus keturioms savaitėms būtina.


Jei moteris atostogų neina, darbdaviams rekomenduojama iki numatytos gimdymo datos likus dviem savaitėms sumažinti nėščiosios darbo krūvį. Didelio moterų, kurios atostogų išėjo likus dviem savaitėms, ir tų, kurios jų išėjo likus keturioms savaitėms iki gimdymo, skirtumo mokslininkai nepastebėjo.


Tyrimas taip pat parodė, kad jei moteris dirba fiziškai lengvą darbą, pavyzdžiui, biure prie kompiuterio, 8 val. per dieną, tai gimdymui įtakos tai, ar moteris ėjo atostogų ar ne, neturėjo. Todėl mano patarimas būtų toks: jei kiti darbai netrukdo svarbiausiam moters darbui, tegul ji juos dirba. Antra vertus... kokia yra darbo kokybė, kai dirbame dviem etatais?"

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis