Ar seksas nėštumo metu tikrai nekenkia būsimam vaikui?

Seksas nėštumo metu neretai vis dar yra tabu: apie tai savo gydytojų drovisi klausti nėščiosios, ne visada šiuos klausimus aptaria ir medikai, manydami, kad čia ir taip viskas yra aišku, ką čia daug kalbėti. O kalbėti yra apie ką.

Taip ar ne seksui nėštumo pradžioje?

Nerimauti nereikia - įprasto nėštumo metu lytiniai santykiai yra įprasti, kaip ir nesilaukiant vaikučio. Jeigu nėštumas yra rizikingas, patikrinimo metu ginekologas jums pats pasakys, ar reikia ir kiek laiko susilaikyti nuo lytinio gyvenimo.

Pirmojo nėštumo trimestro metu lytinio gyvenimo priešas Nr.1 yra rytinis pykinimas bei nuovargis. Pasitaiko, kad moters savijauta yra tokia prasta, kad ji negali apie sueitį net pagalvoti. Tačiau tai iš tiesų labai reti atvejai.

Pirmasis nėštumo trimestras, kuris apima pirmus tris nėštumo mėnesius, yra ankstyvųjų persileidimų laikotarpis. Tačiau jaudintis, kad tam įtakos gali turėti lytiniai santykiai, tikrai neverta. Nėra jokių duomenų, kad dažni lytiniai santykiai pirmaisiais nėštumo mėnesiais būtų susiję su ankstyvojo persileidimo rizika. Kalbame apie įprastą nėštumą. Jeigu jūs dėl to nerimaujate, jaučiate nepatogumą ar įtampą, pasikalbėkite apie atvirai ne tik su savo partneriu, bet ir užduokite šiuos klausimus gydytojui ginekologui arba akušerei.

Seksas įpusėjus nėštumui

Jeigu jums 13 -30 nėštumo savaičių, jūs gyvenate nėštumo „aukso" amžių: kūnas jau priprato prie pokyčių, baigėsi rytinis pykinimas, mieguistumas, nuovargis. Pilvas dar nėra labai didelis, todėl esate pakankamai aktyvi, be to, neliko nerimo dėl ankstyvojo persileidimo rizikos.

Šiuo metu moters krūtinė šiek tiek padidėja, figūra tampa moteriškesnių formų, plaukai žvilga - puikus laikas džiaugtis gyvenimu. Intymiuoju - taip pat.

Šiuo laikotarpiu jūs pradedate jausti vaikučio judesius - iš pradžių silpnus, po to - stipresnius. Mažylis auga, jo judesiai stiprėja, ir jūs galite džiaugtis tuoj būsiančiu pasimatymu su juo. Tačiau ne vienai porai kyla klausimai: o ką jaučia mažylis, kai jo tėvai mylisi? Ar patiriamas orgazmas jam nėra kenksmingas? Ar vyro lytinis organas negali pasiekti ir sužeisti mažylio? Būtent šie klausimai gali trukdyti moteriai ir vyrui gyventi pilnavertį lytinį gyvenimą ir justi malonumą.

Į visus šiuos klausimus galima atsakyti trumpai drūtai: būkite ramūs - jūsų mažylis yra saugus! Gimdoje kūdikį supa vaisiaus vandenys ir lytinio akto judesiai jam nėra pavojingi ar nemalonūs. Kartais moterys pastebi, kad po lytinio akto mažylis pilve būna aktyvesnis, negu įprastai. Paprastai tai lemia, kad lytinio akto ir orgazmo metu suaktyvėja moters kraujotaka, padažnėja jos širdies plakimas, ir mažylis tai pajaučia.

Jeigu nėštumo metu jums diagnozuota netaisyklingoje padėtyje esanti placenta, jeigu gimdos kaklelis yra prasivėręs, jeigu jaučiate susitraukinėjant gimdą, pakalbėkite apie šiuos nerimą keliančius požymius su gydytoju, atsiklauskite, ar galima esant tokiai situacijai mylėtis.

Lytiniai santykiai nėštumo pabaigoje

Vienas iš dažniausių nusiskundimų nėštumui baigiantis, apie kurį kalba poros - sunku surasti patogią lytinei sueičiai pozą. Tokią, kuri būtų patogi ir maloni abiem partneriams. Vienas iš plačiai paplitusių mitų yra tas, kad norint išprovokuoti sąrėmius bei gimdymą, paskutinėmis dienomis patartina daug mylėtis. Esą spermos sudėtyje yra medžiagų, kurios minkština gimdos kaklelį ir taip ruošia jį artėjančiam gimdymui. Taip, tokių medžiagų iš tiesų yra, tačiau jų toks mažas kiekis, kad vargu, ar jų pakaktų gimdymo išprovokavimui. Trumpai tariant - leistina yra viskas, kas abiems yra priimtina ir teikia malonumą.

Kada seksas nėštumo metu yra tabu?

Kai moteriai gresia persileidimas, kraujuojama;

Kai nutekėjo vaisiaus vandenys;

Esant placentos pirmeigai;

Esama ir kitų situacijų, kuomet rekomenduojama susilaikyti, apie jas tiksliausiai pasakys jus prižiūrintis gydytojas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis