Tai, ką norėjote žinoti apie placentą

Per visą nėštumą vaikelis Jūsų pilve auga placentos dėka. Ji maitina, aprūpina ir saugo. Parengėme svarbiausią informaciją apie placentos naudą ir paskirtį.

Organas, kurį turite tik 280 dienų

„Placenta" lotyniškai reiškia paplotį. Dalis ląstelių sankaupos, kuri iš apvaisintos kiaušialąstės susidarė pakeliui iš kiaušintakio į gimdą, turi placentos programą. Šios ląstelės pasinėrusios į gimdos gleivinę išsiraizgo kaip smulkios šaknys. Ir maisto medžiagas jos siurbia kaip šaknys. 280 dienų placenta aprūpina vaisių nenutrūkstančiu maisto medžiagų ir deguonies srautu ir pašalina tai, ko žmogučio medžiagų apykaitai nebereikia.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Gydytoja: geriausias amžius gimdyti yra...
Gimdymo gatvėje liudininkais tapo dešimtys praeivių

Iki gimimo akimirkos placenta patikimai aprūpina mažylį. Šis disko formos organas išauga iki 15-20 centimetrų skersmens ir sveria apie 500 gramų. Kūdikiui atėjus į pasaulį placenta greit atitrūksta nuo gimdos gleivinės. Šis organas pagimdomas praėjus maždaug pusvalandžiui po tikrojo gimdymo.

Placentos barjero paslaptis

Nuo pat pradžios būsimos mamos ir vaikelio kraujotakos atskiros - jų kraujas nesimaišo. Mat labai smulkiose kraujagyslėse, esančiose placentos sienelės vaiko pusėje, trys ląstelių sluoksniai užkerta kelią tiesioginiam kraujo kontaktui. Ši membrana vadinama placentos barjeru. Ji praleidžia maisto medžiagų bei deguonies molekules, bet sulaiko daug vaisiui kenksmingų medžiagų.

Tačiau placentos barjeras patikimai apsaugo tik nuo medžiagų, kurios žmonijai pažįstamos jau nuo seno. Pavyzdžiui, tam tikrų medikamentų sudedamųjų dalių ši membrana nesulaiko. Užtat visad labai svarbu, išsiaiškinti ar preparatas, kurį ketinate vartoti, nekenksmingas nėščiajai.

Hormonų sukurta harmonija

Placenta gamina estrogeną ir progesteroną. Estrogenas - moteriškumo hormonas, veikiant jam didėja krūtys, išsivysto pieno liaukų alveolės, po oda atsiranda minkštas „pamušalas", pailgėja plaukų gyvenimo ciklas. 

Progesteronas saugo nėštumą garantuodamas, kad gimdos raumuo bus ramus, minkštas, neįsitempęs. Kadangi placenta keleriopai pakelia estrogeno ir progesterono lygį, pagimdžiusios moterys jaučia tarsi abstinencijos sindromą - pirmiausiai tenka priprasti prie nukritusio hormonų lygio.

Minkštas, pilnas maisto apmušalas

Kad vaisius gimdoje gautų maisto, organizmas pirmiausiai juo aprūpina placentą - moters apytaka tarsi perjungiama „į pilvą". Placenta dabar yra tas organas, kuris iš kraujo pasiima daugiausiai maisto medžiagų. 

Maždaug nuo 20-osios nėštumo savaitės būsimos mamos tai tikrai puikiai jaučia. Joms gali būti net silpna iš alkio - pavyzdžiui, rytais, kai mažylis per naktį pilve viską „suvalgė". Dabar svarbu kuo greičiau ir sočiai pusryčiauti! Ir dar pasirūpinti, kad vėliau būtų ką pakramtyti - geriausia, kai silpnumas nė neužeina.

Kvėpuoti už du

Visai gyvybei reikia deguonies. Dėl to šią medžiagą vaikelis iš kraujo pasiima pirmiausiai - deguonies molekulės greičiausiai pralenda pro membraną tarp motinos ir vaiko kraujo apytakų. Deguonies stygius stabdo vaisiaus raidą. 

Beje, placenta labai jautriai reaguoja į nikotiną. Smulkučiai kraujagyslių atsišakojimai nuo nikotino (laikinai) tarsi užveržiami - mažylis gauna mažiau „oro". Tad būsimoms mamoms tikrai vertėtų atsisakyti rūkymo. Užtat viskas, kas verčia giliai kvėpuoti - sportas, lipimas laiptais, energingas ėjimas - veikia žmogutį kaip tikra treniruotė.

Vaizdas stipriems nervams

Akušerėms ir pribuvėjoms placenta - labai graži: kraujagyslės tarsi medžio šaknys raizgosi nuo virkštelės link audinių. Pagimdžius placenta atidžiai apžiūrima, ar ji visa. Mat likučiai gali sukelti uždegimą gimdoje.

Nepratusiems tamsiai raudona placenta pasigėrėjimo nesukelia. Tad jauni tėvai gali ir nežiūrėti į šį organą, jei nenori.  Kai kur Europoje leidžiama placentą parsinešti namo - pakasus ją sode toje vietoje pasodinamas medelis.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis