20 įdomių faktų apie nėštumą

Kokią savaitės dieną gimsta daugiausiai naujagimių? Kuo nuo kitų kūdikių skiriasi gimusieji gegužės mėnesį? Šie ir kiti įdomieji nėštumo faktai - mūsų parengtoje apžvalgoje.

1. Nėštumas tęsiasi 280 dienų, 40 savaičių arba 10 mėnulio mėnesių (po 28 dienas). Tai išeina devyni mums įprasti kalendoriniai mėnesiai.


2. Vienas, du, trys. Kas tris sekundes pasaulyje gimsta žmogus.


3. Kas gims - berniukas ar mergaitė - yra nulemiama apvaisinimo metu. Kiaušinėlis visada turi lytinę chromosomą X, o spermatozoidas gali turėti X arba Y chromosomą. Jei su kiaušinėliu susijungia spermijas X, gims mergaitė, jei Y - berniukas.


4. Skaičiuojant numatomą gimdymo datą svarbi yra paskutiniųjų mėnesinių pirmoji diena, tai tarsi atskaitos taškas. Todėl, kad dauguma moterų nežino tikslios pastojimo dienos, tai yra svarbiausia informacija nėštumą prižiūrinčiam gydytojui.


5. Apie 10 procentų nėštumų baigiasi persileidimais. Tačiau ši skaičius gali būti gerokai didesnis, nes labai daug ankstyvųjų persileidimų įvyksta labai anksti, kol moteris net nespėja suprasti, jog buvo apvaisinta.


6. Nėštumo metu paaštrėja moters maisto pojūčiai ir, manoma, neatsitiktinai. Tokie lengvai gendantys maisto produktai, kaip mėsa ar žuvis, o taip pat kiti dalykai, kurių nėščioji turėtų vengti (alkoholis, kava, cigaretės), būsimoms motinoms nemaloniai kvepia. Taigi, jų vengimas tarsi apsaugo moterį nuo galimų nemalonumų nėštumo metu.


7. Vaikučio širdelė ima plakti penktą nėštumo savaitę.


8. Nėštumo metu gimda padidėja maždaug 500 kartų! Į įprastą dydį ji grįžta maždaug 6-8 savaitės po gimdymo.


9. Tik 1 iš 10 moterų prieš prasidedant sąrėmiams nuteka vaisiaus vandenys, paprastai būtent pastarieji yra prasidedančio gimdymo pranašai.


10. Yra versija, jog nėščiųjų, kurios laukiasi mergaitės, krūtinės dydis nėštumo metu padidėja labiau, negu tų, kurios gimdys berniukus.


11. Natūraliu keliu pastojus (be vaistų ir gydytojų pagalbos) tik 3 procentai moterų laukiasi dvynių. Apie 33 procentus dvynių yra iš vieno kiaušinėlio, taigi identiški, likę 67 procentai gimsta apvaisinus dvi kiaušialąstes, taigi, neidentiški.


12. Šiuo metu vidutinis naujagimio svoris išsivysčiusiose šalyse yra apie 3,5 kg, įdomu, kad prieš mažiau kaip šimtą metų šis rodiklis buvo 2, 7 kg.


13. Daugiausiai vaikų gimsta antradieniais. Mažiausiai - šeštadieniais ir sekmadieniais.


14. Mamos pieno gamyba pasideda jau antrą nėštumo trimestrą.


15. Nei pilvo dydis, nei jo forma niekaip nėra susiję su vaikučio lytimi. Tai priklauso nuo moters kūno ypatumų ir fiziologijos.


16. Apie 70 procentų nėščiųjų pirmąjį trimestrą skundžiasi pykinimu.


17. Nėštumo metu moters pėdos dydis gali padidėti vienu dydžiu. Taip nutinka dėl kelių priežasčių: nėštumo hormono veikiami atsipalaiduoja raiščiai, be to, kai kurioms moterims nėštumo metu organizme linkę kauptis skysčiai.


18. Daugumai moterų nėštumo metu plaukai tampa labiau žvilgantys, blizgantys, vešlesni. Taip yra dėl to, kad veikiamas hormonų plaukas yra ramybės fazėje, kumet jų iškrenta mažiau, negu įprastai. Deja, po gimdymo tai baigsis.


19. Pastebėta, kad gegužę gimsta šiek tiek sunkesni naujagimiai, negu kitais metų laikais. Tai galima paaiškinti, kad vaikučiai mamos pilve drauge su mamomis "švenčia" tokias dosnias šventes, kaip Kalėdos, Užgavėnės, Velykos.


20. Beveik visi vaikai gimsta su mėlynomis arba pilkai - mėlynomis akimis. Tik po pusmečio jos įgauna tą spalvą, kurią vaikas turės visada.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis