Pirmos dienos „kosmose“, arba Po gimdymo

Pirmos dienos po gimdymo iš tiesų gali prilygti jausmui, it esate kosmose: viskas nežinoma, šiek tiek baugu ir labai jaudina! Jūsų dėmesiui – svarbiausia informacija apie tai, kas nutinka pirmomis valandomis ir dienomis po gimdymo.

Gyvas atpildas už visus vargus


„Kai po beveik parą trukusio gimdymo pamačiau vaikelį, nuovargis kažkur išgaravo. Pasimiršo visi skausmai“ – sako ne viena jauna mama. Iš tiesų, dauguma moterų iškart po gimdymo jaučiasi gerai, nes vos pamačiusios kūdikį pamiršta visus skausmus.


Pirmą kartą po gimdymo atsisėdus ar atsistojus gali apnikti keistas jausmas – o kur dingo pilvas? Jūs staiga netekote maždaug 5-6 kilogramų, ir prie to reikia laiko priprasti. Paskaičiuokime, kur dingo kilogramai: naujagimis sveria apie 3,5-4 kilogramus, vaisiaus vandenys – apie vieną, placenta – irgi apie vieną kilogramą. Po tokio greito „palengvėjimo“ organizmas neretai patiria stresą, todėl pirmą kartą po gimdymo moterį į dušą reikėtų palydėti.


Palatoje – jau trise


Po gimdymo šeima perkeliama į pogimdyminę palatą. Tėtis taip pat gali būti kartu iki vakaro, o kai kuriose ligoninėse įrengtos šeimos palatos, kur jis kartu su mama ir kūdikiu gali būti nuolat. Daugelyje ligoninių yra galimybė išsipirkti privačią palatą, kurioje tėtis irgi galės kartu gyventi.


Klausti ir dar kartą klausti


Kol esate gimdymo namuose, pasinaudokite proga klausti personalo visų jums rūpimų klausimų – apie žindymą, vaikučio priežiūrą, savo pogimdyminį laikotarpį. Specialistai tikrai mielai atsakys į kiekvieną jums rūpimą klausimą, parodys, kaip taisyklingai paimti naujagimį, aprengti, pakeisti sauskelnes. Net jei nėštumo metu nelankėte kursų apie kūdikio priežiūrą, visą būtiną informaciją gausite ligoninėje. Jei gimdymas buvo sklandus, paprastai namo išleidžiama jau antrą ar trečią parą po gimdymo.


Shutterstock nuotr.


Nesidrovėkite prašyti pagalbos


Pogimdyminis laikotarpis trunka kelias savaites. Neretai jis vadinamas „ketvirtuoju trimestru“. Kad šis laikas praeitų sklandžiai, priimkite bet kokią siūlomą pagalbą. Greičiausiai jums norisi sakyti: „Man padeda vyras ir mes su viskuo susitvarkome!“. Tačiau prisiminkite, kad jaunas tėtis taip pat patiria savotišką „pogimdyminį laikotarpį“ ir neturėtų visiškai pasinerti vien į namų ruošos darbus. Leiskite, kad seneliai, draugai ar giminaičiai už jus nueitų į parduotuvę ar pagamintų pietus. Tačiau jei nepageidaujate jų matyti pirmomis dienomis – irgi jūsų valia. Tik aiškiai ir tvirtai pasakykite tai.


Rūbai po gimdymo turi būti patogūs


Svarstote, kas patogiau po gimdymo – naktiniai marškiniai, chalatas, o gal sportinė apranga? Su higieniniais įklotais lengviau susitvarkyti mūvint kelnes, todėl geriausia rinktis patogias ir lengvas kelnes su guma. Marškinėliai turi būti lengvai atsegami, kad būtų patogu dažnai pažindyti mažylį. Labai patogu turėti specialiai maitinančioms motinoms skirtų liemenėlių. Tačiau jas perkant reikia matuotis arba perkant internetu rinktis bent dydžiu ar keliais didesnę, nei nešiojote iki gimdymo. Maitinimo liemenėlių pasirinkimas didžiulis – visokių formų bei spalvų. Pirmoms savaitėms po gimdymo prireiks ir kelerių didesnių patogių medvilninių kelnaičių.


Dušas ar vonia?


Praustis po dušu galima iškart po gimdymo ar tada, kai jums to norisi. Po tekančiu vandeniu išsivalo ir intymi zona, kurią, greičiausiai skauda, jei teko kirpti ar siūti tarpvietę. Šiai jautriai vietai dabar nenaudokite jokių priemonių, pakaks paprasčiausio vandens. Taip pat mamos neretai naudoja specialų intymų prausiklį „Clogin“, kuris irgi yra puiki pagalbinė priemonė.

Kokias higienos priemones - įklotus ar tamponus – naudoti, rinkitės pati. Jeigu tarpvietė siūta, iš pradžių gali būti skausminga naudoti tamponus, todėl tokiu atveju geriau rinktis higieninius įklotus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis